Dieta dla osób starszych

Dieta dla osób starszych
Dieta dla osób starszych

Właściwe odżywianie to klucz do długowieczności i zdrowia. Najwięcej stulatków żyje na japońskiej wyspie Okinawa, w Campodimele (włoskiej wsi na południu), w południowych Chinach oraz na greckiej wyspie Symi. Eksperci są zgodni, że zbilansowane menu, uwzględniające wiek, tryb życia i schorzenia to podstawa. Podpowiemy, jak powinna wyglądać dieta dla osób starszych.

Odżywianie seniorów ma ogromne znaczenie

Coraz więcej mówi się o wpływie diety na zdrowie. Wzrasta świadomość dotycząca jedzenia, a raczej odżywiania, które karmi całe ciało. Jak wynika z wielu badań, najzdrowsza jest dieta śródziemnomorska, która bogata jest w zdrowe tłuszcze, chude mięso, warzywa i owoce. Odpowiednio zbilansowane posiłki wspierają leczenie wielu chorób.
W przypadku osób w podeszłym wieku należy pamiętać także o tym, aby seniorzy:

  • spożywali 5 mniejszych posiłków, ostatni 3 godziny przed spaniem,
  • zminimalizowali spożycie słodyczy i używek,
  • jedli tzw. zdrowe tłuszcze,
  • spożywali 5 porcji warzyw i owoców, najlepiej duszonych lub w formie przecierów,
  • przygotowywali posiłki na parze, duszone lub gotowane,
  • stosowali łagodne przyprawy,
  • wypijali dużą ilość wody pomiędzy posiłkami, dziennie co najmniej 8 szklanek.

Jeżeli schorzenie osoby starszej nie wymaga specjalnej diety, zaleca się spożywanie dań lekkostrawnych. Taki sposób przygotowania posiłku to często rewolucja dla seniorów, którzy przez całe życia przywykli do ciężkostrawnych posiłków. Na szczęście efekty innego sposobu odżywiania odczuwalne są szybko, poprawia się perystaltyka jelit, zmniejszają się problemy z trawieniem, ludzie mają więcej energii i czują się mniej ociężali.

Lekkostrawna dieta dla osób starszych

Takie posiłki są rekomendowane dla osób powyżej 65 roku życia. W tym wieku bardzo często spada aktywność, czyli zmniejsza się zapotrzebowanie energetyczne, pojawiają się także problemy ze zdrowiem. Według Instytutu Żywności i Żywienia mężczyzna powyżej 65 roku życia, przy małej aktywności fizycznej, potrzebuje 1700-2200 kcal (w zależności od wagi), natomiast kobiety powinny dostarczyć organizmowi od 1500 do 1900 kcal. Lekkostrawne posiłki polecane są niemal dla każdego seniora, oczywiście zdarzają się wyjątki, dlatego wybór sposobu odżywiania najlepiej skonsultować z lekarzem. Wyłączenia pewnych grup produktów mogą wynikać z nietolerancji, chorób lub przyjmowania określonych leków. Istotny jest indywidualny dobór menu dla konkretnej osoby. Dieta dla osób starszych powinna być dobrze zbilansowana, zawierać wszystkie składniki odżywcze.

Dieta dla ludzi starszych – zindywidualizowane podejście to podstawa

Odpowiednie odżywanie może być sporym wyzwaniem dla seniora lub jego rodziny. Wieloletnie nawyki trudno wyeliminować, ale wspomniane już, korzyści powinny przekonać do zmiany. Właściwa dieta dla osób starszych powinna być także serwowana w ośrodkach dla seniorów. Wybierając placówkę, należy sprawdzić menu, czy uwzględnia tryb życia, sprawność, schorzenia, farmakoterapię oraz preferencję osób w podeszłym wieku. Dom opieki Warszawa zapewnia zbilansowaną, zdrową, ale także zindywidualizowaną dietę dla seniorów. Wiemy, jak ważne jest żywienie i dlatego dbamy o to, co jedzą nasi podopieczni.